OĽaNO a SaS účelovo zavádzajú. Slovenský pozemkový fond obviňujú z nečinnosti v oblasti, ktorá nespadá do jeho právomoci

20. júla 2018 |
Slovenský pozemkový fond (SPF) sa ostro ohradzuje voči tvrdeniam Hnutia OĽaNO a strany SaS, ktoré odzneli včera na tlačovej konferencii. Klamlivo a účelovo na nej obvinili SPF a generálnu riaditeľku SPF JUDr. Adrianu Šklíbovú z nečinnosti vo veci podozrení zo zneužívania, neoprávneného čerpania a netransparentného prideľovania agrodotácií.

Slovenský pozemkový fond však tieto činnosti vykonávať nemôže.Zo zákona nemá žiadnu kompetenciu pri poskytovaní alebo kontrole oprávnenosti čerpania priamych platieb alebo dotácií z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Slovenský pozemkový fond vykonáva správu pozemkov vo vlastníctve SR a nezistených vlastníkov, a tieto pozemky prenajíma žiadateľom podľa zákonom stanovených kritérií. Obvinenia uvedené na tlačovej konferencii sú absolútne nepravdivé.

SPF sa zároveň výrazne ohradzuje voči tvrdeniam poslankyne Veroniky Remišovej o tom, že SPF disponuje informáciami „o údajnom pripravovanom prenájme pozemkov na východnom Slovensku bez splnenia zákonných podmienok“. K tomuto vyjadreniu sa SPF vyjadriť nevie, nakoľko takýmito informáciami nedisponuje. SPF týmto vyzýva poslankyňu Veroniku Remišovú, aby fondu poskytla všetky relevantné informácie, na základe ktorých toto tvrdenie uvádza.

K snahe o diskreditáciu osoby generálnej riaditeľky SPF JUDr. Adriany Šklíbovej uvádzame, že za dobu jej pôsobenia (začiatok pôsobenia vo funkcii 7. júna 2017 – pozn.), SPF zaviedol viaceré nové projekty vedúce k stransparentneniu a zefektívneniu procesov. Uvedené zmeny ocenila samospráva, farmári, členovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a ďalšie agrárne komory. Informácie uvedené na tlačovej konferencii, ktorými sa snažili zdiskreditovať osobu generálnej riaditeľky SPF, boli opakovane ozrejmené a vyvrátené aj pred poslancami Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.